Tuesday, October 6, 2009

Bersama Kiswah Travel & Tours Sdn Bhd (KKKP 1738)

Tel : 03-4149 8866 Fax : 03-4149 8889

Umrah Dec 2009 – 2010 / 1431 H

MUHARRAM 1431H / DEC 2009 dengan penerbangan Saudi Airlines

TARIKH

HOTEL (MAKKAH)

QUAD

TRIPLE

DOUBLE

21 Dec – 31Dec/01Jan

(12 Hari/10 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,490
RM 6,690
RM 6,990
22 Dec – 02/03 Jan

(13 Hari / 11 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,590
RM 6,790
RM 7,090

JAN & FEB 2010 dengan penerbangan Saudi Airlines

TARIKH

HOTEL (MAKKAH)

QUAD

TRIPLE

DOUBLE

18 Jan – 30/31 Jan

(14 Hari/12 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,690
RM 6,890
RM 7,190
24 Feb – 08/09 Mac

(14 Hari / 12 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,690
RM 6,890
RM 7,190

JAN & FEB 2010 dengan penerbangan Qatar Airways @ Yemen Airways

TARIKH

HOTEL (MAKKAH)

QUAD

TRIPLE

DOUBLE

20 Jan – 31Jan/01 Feb

(13 Hari/11 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,290
RM 6,490
RM 6,790
24 Feb – 07/08 Mac

(13 Hari / 11 Malam)

Elaf Al Khalil

@ setaraf

RM 6,290
RM 6,490
RM 6,790


Umrah Tahun 2010 – Visa Umrah (Mac & April)


Harga Dari
RM 4,890 Dengan penerbangan transit.

Harga Dari RM 5,690 Dengan penerbangan terus

________________________________________________

Cuti Sekolah Mac 2010

Harga Dari RM 5,590 Dengan penerbangan transit

Harga Dari RM 6,290 Dengan penerbangan terus


(Penginapan Di Madinah : Fayroz Shatta)


____________________________________________
Contoh Aturcara Perjalanan Umrah & Ziarah


Hari 01 : Kuala Lumpur – Jeddah - Madinah

Berlepas dari Kuala Lumpur ke Jeddah. Jemaah di kehendaki berada di KLIA sekurang-kurangnya 3 jam sebelum berlepas. Setibanya di Lapangan Terbang Jeddah dan selesai sahaja urusan Imigresen dan Kastam, para jemaah akan di sambut oleh wakil kami dan dibawa ke Madinah dengan menaiki bas seterusnya mendaftar masuk hotel.

Hari 02 : Madinah - Al Ula

Jemaah akan dibawa ke Ke Al Ula. Setibanya di Madain Saleh, jemaah akan mendaftar masuk ke Hotel Arac (tertakluk pada perubahan Saad Al Samallaghi Tourism) dan makan tengahari . Kemudian jemaah akan melawat sekitar bandar Madain Saleh, Islamic Castle, Hijaz Railway Station No 21, Mammoth Rock. Kemudian pulang semula ke hotel dan makan malam.

Hari 03 : Al Ula - Madinah

Jemaah akan di bawa ziarah ke Al Ula Old City. Selepas makan tengah hari jemaah akan meneruskan perjalanan ke Madinah. Setibanya di Madinah, jemaah dibawa daftar masuk hotel.

Hari 04 : Madinah (Ziarah Dalam & Luar)

Jemaah akan di bawa Ziarah ke Makam Rasulullah S.A.W dan melawat ke tempat-tempat besejarah di kota Madinah seperti di Perkuburan Baqi, Jabal Uhud, Masjid Quba, Masjid Qiblatain, Masjid Tujuh dan akhir sekali ke Pasar Kurma di pandu oleh Mutawwif kami disana.

Hari 05 : Madinah - Makkah

Jemaah akan di bawa ke Makkah dan singgah sebentar di Masjid Bir Ali untuk bermiqat ihram (siap sedia berpakaian ihram). Setibanya di Makkah, jemaah akan di bawa ke hotel. Setelah berehat seketika jemaah akan di bawa untuk melakukan Ibadat umrah dengan di pandu oleh Mutawwif.

Hari 06–07 : Makkah

Jemaah bebas beribadat dan melakukan aktiviti sendiri.

Hari 08 : Makkah (Ziarah Luar)

Jemaah di bawa menziarahi beberapa tempat bersejarah seperti Jabal Thur, Padang Arafah, Mudzalifah, Mina, dan akhir sekali ke Ja’aranah. Sesiapa yang ingin mengerjakan umrah bolehlah bermiqat disini (siap sedia dengan pakaian ihram).

Hari 09 : Makkah - Taif - Makkah

Jemaah akan dibawa ke Taif. Kemudian jemaah akan dibawa melawat ke Hada untuk melihat pemandangan, Masjid Ibn Al Abbas. Selepas makan tengahari, jemaah akan dibawa ke Pergunungan As Syafa’ dan ke pasar buah – buahan. Seterusnya jemaah akan dibawa balik ke hotel.

Hari 10 – 13 : Makkah

Jemaah bebas beribadat dan melakukan aktiviti sendiri.

Hari 14 : Jeddah - Kuala Lumpur

Selepas sarapan pagi dan juga Tawaf Wida’ jemaah bebas melakukan aktiviti sendiri sementara menunggu masa untuk bertolak ke Lapangan Terbang Jeddah untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur .

Hari 15 : Kuala Lumpur

Jemaah akan tiba di Kuala Lumpur, InsyaAllah.____________________________________________________________Contoh Aturcara Perjalanan Umrah & Ziarah

12 HARI / 10 MALAM

HARI 01: KUALA LUMPUR – JEDDAH - MADINAH

Berkumpul di KLIA 3 jam sebelum waktu berlepas. Passport, tiket dan boarding pass akan diserahkan kepada jemaah untuk bertolak ke Jeddah selepas urusan “check-in” selesai.

Setibanya di Jeddah ,jemaah akan di sambut oleh wakil/mutawwif kami dan di bawa ke Madinah dengan pengangkutan berhawa dingin dan setibanya di sana , jemaah akan ditempatkan di hotel yang telah ditetapkan.

HARI 02: MADINAH (ZIARAH DALAM)

Selepas sarapan pagi, jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk menziarahi Makam Rasulullah dan para sahabat, Raudhah serta sekitar Perkuburan Baqi’.Selesai ziarah, jemaah bebas untuk beribadat di Masjid Nabawi. Kelebihan bersolat di Masjid Nabawi sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“ Pahala solat di Masjidku ini adalah seribu kali lebih baik daripada sembahyang di lain-lain masjid kecuali di Masjidil Haram “ (HR Bukhari dan Muslim)

HARI 03: MADINAH (ZIARAH LUAR)

Selepas sarapan pagi, jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah sekitar Madinah seperti Masjid Quba, Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain, Jabal Uhud dan Pasar Kurma.

Selepas itu jemaah bebas beribadat.

HARI 04: MADINAH – MAKKAH

Sebelum berangkat ke Makkah jika berkesempatan jemaah bolehlah melakukan ziarah di dalam Masjid Nabi sekali lagi. Jemaah dinasihatkan mandi sunat ihram dan berpakaian ihram terlebih dahulu (tanpa niat ihram). Rombongan akan dibawa ke Makkah (dengan pengangkutan berhawa dingin) dan singgah di miqat Bir Ali (tempat berniat umrah/haji bagi orang yang masuk ke Makkah melalui Madinah) untuk berniat ihram umrah, dengan dibantu oleh mutawwif. Setibanya di Makkah jemaah akan mendaftar di hotel. Setelah berehat seketika, jemaah akan dibawa oleh mutawwif untuk menyempurnakan ibadat umrah iaitu tawaf Baitullah, sa’ei dan tahallul (bercukur / bergunting). Selesai umrah jemaah bebas untuk beribadah di dalam Masjidil Haram.

HARI 05: MAKKAH

Acara bebas dengan aktiviti ibadat sendiri.

HARI 06: MAKKAH

Selepas sarapan pagi, jemaah diminta berkumpul di lobi hotel untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah di Makkah seperti Jabal Thur, Arafah, Jabal Rahmah, Jabal Nur, Muzdalifah dan Mina (tempat melontar seperti Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah). Jemaah akan dibawa ke Ja’ranah (salah satu tempat yang berada di luar Tanah Haram Makkah) untuk berniat umrah dan seterusnya kembali ke Makkah untuk mengerjakan ibadah umrah.

HARI 07 – 09: MAKKAH

Jemaah bebas mengisi masa lapang dengan memperbanyakkan ibadah di Masjidil Haram. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

“Solat di Masjidku ini (Masjid Nabawi) adalah seribu kali lebih baik daripada sembahyang di lain-lain masjid kecuali di Masjidil Haram, solat di Masjidil Haram lebif afdhal daripada 100 kali solat di masjidku ini (iaitu 100 ribu kali daripada masjid lain) “. (HR Imam Ahmad, Sahih)

HARI 10: MAKKAH – JEDDAH

Jemaah dinasihatkan menyempurnakan tawaf wida’ sebelum meninggalkan Makkah. Jemaah kemudiannya akan dibawa “city tour” sekitar Jeddah. Seterusnya jemaah akan dibawa ke hotel yang telah ditetapkan.

HARI 11: JEDDAH – KUALA LUMPUR

Aktiviti bebas di Jeddah sehingga waktu yang telah ditetapkan untuk ke lapangan terbang Jeddah untuk penerbangan pulang ke Kuala Lumpur.

HARI 12: KUALA LUMPUR

Jemaah dijangka tiba mengikut jadual yang ditetapkan.

**Program ke Hudaibiyah , Ladang Unta, Muzium dan kiswah (Jika diberi kebenaran oleh pihak Kerajaan Arab Saudi) serta Tanaim akan diaturkan oleh mutawwif semasa berada di Tanah Suci nanti.Harga Pakej Umrah termasuk :

- Tiket penerbangan dan cukai lapangan terbang.

- Penginapan di Tanah Suci.

- Permohonan Visa Pelancong @ Umrah.

- Makanan dan minuman.

- Kenderaan semasa di Tanah Suci (bas berhawa dingin).

- Lawatan dan ziarah tempat bersejarah di Jeddah, Makkah dan Madinah.

- Khidmat mutawwif / wakil di Tanah Suci

- Kursus dan bimbingan sebelum berlepas / semasa di Tanah Suci

- Khidmat muassassah dan visa umrah


KURSUS UMRAH PERCUMA di

Pejabat Kiswah Travel


Untuk Keterangan Lanjut dan PENDAFTARAN sila hubungi :

Haji Omar Bin Jaafar 012-2021942

Haji Rosdin Bin Abd Wahid 019-2164444

Haji Abdul Ghani Bin Masrum 013-3830888

Haji Mohd Noor Bin Mohamad 019 2924818

Hjh Rashidah Nisoh 017 2555371


(e-mail: Kiswahtravel@gmail.com)

No comments:

Post a Comment